Van Spilbergenstraat 184-H;1057 RS; Amsterdam
020-8456559
info@unmei.eu

Familieopstellingen

Hoe werk ik met familieopstellingen?

Ik, Raj, werk voornamelijk intuïtief. Dat wil zeggen dat ik alle familieopstellingen die ik begeleid zoveel mogelijk laat gebeuren zonder hiervoor een plan te hebben. Of ergens naar toe willen sturen. Ik word als het ware een dienaar die in vertrouwen samen met de klant op zoek gaat naar de heling in gezin of relatie. Het is mijn kunst om als therapeut alles naast mij neer te leggen zonder iets te willen veranderen. Klanten die bij mij komen vertellen vaak dat ze zich op geen enkele wijze onder druk gevoeld hebben. En daarom juist de ruimte hadden om met een familieopstelling heling te vinden.

Hoe ziet de dag eruit?

Op de dag zelf is ruimte voor 4 of 5 familieopstellingen. Dit hangt een beetje af hoe groot de groep is. Je kan je opgeven als vraagsteller of representant.

Als vraagsteller kom je met een vraag met betrekking tot je familie of huidige gezin. Of misschien wel iets waar je tegenaan loopt in je leven bijvoorbeeld in je relatie of je werk. Je gaat dan samen met de therapeut eerst een voorgesprekje doen en dan ontvang je een familieopstelling. Dit gebeurt allemaal op de dag zelf. 

Als representant kom je niet zelf een vraag inbrengen. Maar kan de dag je wel een hele hoop brengen. Het kan je belangrijke inzichten geven bijvoorbeeld. Zo kan je als representant gekozen worden en in een familieopstelling komen te staan. En dan blijkt dat persoon die je representeert iets heeft meegemaakt wat voor jou herkenbaar is uit jouw eigen leven. 

Nog niet helemaal bekend met familieopstellingen? Kijk dan eens onderaan deze pagina bij de veelgestelde vragen voor meer uitleg.

Volgende data, tijden en kosten

zondag 18 februari 2024 

11:00 – 17:00 (inloop vanaf 10:45)

Centrum de Roos

Amsterdam

Vraag inbrengen: 90 euro 

Representeren: 35 euro

3- Strippenkaarten ook verkrijgbaar. Meer informatie hierover is te vinden bij veelgestelde vragen onderaan deze pagina

zondag 26 mei 2024 

11:00 – 17:00 (inloop vanaf 10:45)

Centrum de Roos

Amsterdam

Vraag inbrengen: 90 euro 

Representeren: 35 euro

3- Strippenkaarten ook verkrijgbaar. Meer informatie hierover is te vinden bij veelgestelde vragen onderaan deze pagina

zondag 15 september 2024 

11:00 – 17:00 (inloop vanaf 10:45)

Centrum de Roos

Amsterdam

Vraag inbrengen: 90 euro 

Representeren: 35 euro

3- Strippenkaarten ook verkrijgbaar. Meer informatie hierover is te vinden bij veelgestelde vragen onderaan deze pagina

zondag 15 december 2024 

11:00 – 17:00 (inloop vanaf 10:45)

Centrum de Roos

Amsterdam

Vraag inbrengen: 90 euro 

Representeren: 35 euro

3- Strippenkaarten ook verkrijgbaar. Meer informatie hierover is te vinden bij veelgestelde vragen onderaan deze pagina

Andere praktische zaken

Op de dag zelf zal er koffie en thee aanwezig zijn. Je kan je eigen lunch meebrengen of lunch bestellen bij de cafetaria van centrum de Roos in Amsterdam. Je kan je opgeven via onderstaande button die je naar het contactformulier brengt of via e-mail. Je krijgt dan een bevestigingsbrief digitaal toegestuurd samen met informatie en voorwaarden van de dag. Hierin staat alles over betaling. Het is altijd mogelijk vragen te stellen vooraf aan de dag. Liefst via e-mail. 

Wat vonden anderen van familieopstellingen?

Klanten geven iedere keer waar aan hoe fijn ze de dag hebben gevonden. “vervuld” en “dankbaar” wordt het meeste gezegd. Ik ben er zelf soms ook verbaasd van hoe vanzelf alles gaat als je maar durft los te laten en de dag laat ontplooien. Hier zijn een paar dingen die gezegd werden door klanten na afloop van een familieopstellingen dag:

"Heel bijzonder, zo’n dag. Dank je".

"Weer bedankt voor het organiseren van deze dag. Ik hoop dat je dit blijft doen".

Een mevrouw die voor de eerste keer kwam: "ik ken jullie allemaal niet en dat ik mij zo durf te laten zien".

“ Fijn dit, dank je wel.”.

Veelgestelde vragen

Familieopstellingen is een therapeutische methode ontwikkeld door Bert Hellinger. Je kan hiermee in groepen werken of individueel hoewel groepen de voorkeur hebben. Familieopstellingen werken met vragen (voorbeeldvragen kan je verderop deze pagina vinden). We zitten op stoelen in een kring. De vraagsteller stelt zijn/haar vraag aan de therapeut waarna hij/zij de vraag verder zal uitdiepen door naar informatie te vragen totdat het helder is. De therapeut zou dan vragen aan de vraagsteller om mensen uit te kiezen. Deze mensen zullen dan representant zijn voor de personen die van belang zijn voor de vraag. De vraagsteller kan dan de representanten ‘neerzetten’ binnen de kring.

Representeren is een persoon vertegenwoordigen die je in het geval van familieopstellingen niet persoonlijk kent. Je wordt gekozen door de vraagsteller om bijvoorbeeld een familielid te representeren waarna hij of zij jou in de familieopstelling neerzet. Je hoeft verder niets te doen behalve je intuïtie te volgen. Ik zal soms iets aan je vragen of ik kan je soms ergens anders neer zetten.

Er zijn vele verschillende familieopstellingen mogelijk, de meest gebruikelijke zijn de opstelling van het systeem van herkomst en de opstelling van het huidige systeem. Een andere bekende opstelling is de mannenlijn of vrouwenlijn. 

Het systeem van herkomst is de meeste bekende en gebruikte familieopstelling.

Met de opstelling van het systeem van herkomst worden vader & moeder van de vraagsteller opgesteld,  eventuele broers & zusters en de representant van de vraagsteller zelf. Opa’s & oma’s kunnen er ook bijkomen als dit belangrijk is. Ook worden abortuskinderen opgesteld als deze er zijn. Dus overleden mensen kunnen in het systeem worden opgesteld (zelfs al was de levenstijd maar een paar maanden).

Dan gaan we op zoek naar belangrijke situaties die invloed kunnen hebben op het systeem. Dat kan zijn een oorlogsverleden of slachtoffers in de familie, fysiek en/of seksueel geweld, belangrijke vorige relaties die niet geëerd zijn of afgerond waren, of de vroege dood van een familielid. Verderop deze pagina zijn meer voorbeelden opgenomen van belangrijke situaties die het systeem kunnen aantasten. Waarna deze invloeden zijn opgespoord kunnen ze oplossen (dit hoeft niet altijd te gebeuren!) en kan het verleden afgerond worden.

Bij deze familieopstelling wordt gekeken wat de dynamieken zijn in je huidige relatie. Je partner en je eventuele kinderen worden opgesteld. Het komt vaak voor dat een situatie die zich afspeelt in je huidige relatie te maken kan hebben op het systeem van herkomst. Dit zal tijdens de opstelling uitwijzen. Het is aan de therapeut om hierin mee te gaan en door te vragen.

Als je een vraag hebt over je huidige systeem dan is het goed om alvast wat vooronderzoek te doen. En als het kan ook bij je partner. 

Het is mogelijk onze mannenlijn of vrouwenlijn op te stellen waarbij het mogelijk is verstrikkingen of loyaliteiten bloot te leggen. De lijn bestaat uit vader of moeder en onze voorouders. Als vrouw stel je je eigen vrouwenlijn op en als man je eigen mannenlijn. We kunnen hier bijvoorbeeld loyaliteiten tegenkomen zoals in een mannenlijn: “zo doen we dit als mannen”. Echter kan dit denken of gedrag een weerslag geven op ons leven.  Een opstelling kan ons hiervan bevrijden.

Ook ik stond een keer voor het eerst in een familieopstelling. Ik begreep toen helemaal niet wat er gebeurde. Maar doordat ik het vaker ging doen ging het kwartje op een gegeven moment vallen. In plaats van dat ik het spannend vond begon ik het ontzettend leuk te vinden!

Ik heb hier een lijst gemaakt van bekende vragen. Er zijn natuurlijk nog veel meer vragen. Iedereen is uniek en zijn of haar vraag is ook uniek. De vragen die gesteld worden bij familie opstellingen komen in de trend van: “ik zit ergens mee…..”. 

  • Ik heb bijna geen contact met familieleden. De meeste wonen ook in het buitenland en ik wil zo graag weer verbinding maken.
  • Als ik geld ontvang of met geld bezig ben krijg ik altijd zo’n schuldgevoel. 
  • Mijn relaties zijn altijd maar kortstondig. Eerst is er veel verbinding en liefde maar al gauw breekt er iets. En ik zou zo graag een vervullende relatie willen hebben.
  • Het lukt mij maar steeds niet om iets af te maken. Ik begin steeds weer aan iets nieuws, een studie, een baan of project maar om een één of andere manier krijg ik het niet voor elkaar om iets met succes af te ronden.
  • Ik heb al lange tijd een ziekte. Ik zou daar graag naar willen kijken wat het nou precies heeft te zeggen. 
  • We willen zo graag een kind hebben maar het komt er niet van. We hebben al van alles geprobeerd maar het lukt niet om zwanger te worden. 
  • Recent is een familielid overleden maar iedereen doet alsof er niets is gebeurd. Niet iedereen is ook bij de begrafenis geweest. Dit maakt mij zo boos. 
  • Ik heb steeds het gevoel dat ik er niet bij hoor. Als ik bijvoorbeeld op een familie feestje ben wordt ik vaak genegeerd of niet serieus genomen. 
  • Het loopt niet lekker financieel. Mijn bedrijf wil maar niet lopen of ik heb nooit een cent te makken. Het is steeds weer stressen of ik de volgende rekening kan betalen.
  • Ik heb het gevoel alsof ik niet helemaal in het leven sta. Ik ben er wel maar ook weer niet. 

Ik bied voor familieopstellingen 3-strippenkaarten aan. Je kan hiermee voor  respectievelijk 5 a 10 euro korting meedoen. De 3-strippenkaart voor representeren kost 90 euro (inclusief BTW) wat neerkomt op 30 euro per deelname en de 3-strippenkaart voor een vraag inbrengen kost 240 euro (inclusief BTW) wat neerkomt op 80 euro per deelname. Je kan deze kaarten onbeperkt lang gebruiken en zijn niet persoonsgebonden. Ik wil graag mensen stimuleren om vaker mee te doen. Wat ik vaak zie is dat deelnemers denken dat het ‘nu moet gebeuren’ bij een familieopstellingen dag.  Ik wil graag benadrukken dat dit zeker niet geval is en dat het volgen van meer dagen over meerdere jaren een (diepe) toegevoegde waarde kan geven aan jouw leven. 

Voorwaarden 3-strippenkaarten

Tenzij specifiek gemeld zullen alle dagen die georganiseerd worden met betrekking tot familieopstellingen gegeven worden in centrum de Roos in Amsterdam.