Van Spilbergenstraat 184-H;1057 RS; Amsterdam
020-8456559
info@unmei.eu

Meditatie

Actieve Osho meditaties Amsterdam

Iedere week op zaterdagochtend organiseer ik een Osho dynamic meditatie bij Yogaschool Noord NDSM. Een fijne plek met alle voorzieningen aanwezig zoals kussens en blinddoeken. Zo hoef jij nergens meer aan te denken en kan jij je helemaal richten op je eigen meditatie. 

Zomerstop in augustus

Praktische informatie

  • Tijden en adressen zijn te vinden bij desbetreffende meditatie
  • In augustus geen Dynamic meditatie
  • Op dit moment geen Kundalini meditatie
  • Onderaan deze pagina een stukje over het belang van meditatie en wat meditatie precies is.

Tarieven

Normaal: 10 euro

4-strippenkaart: 30 euro

Stadspas: 5 euro

Of met je abonnement van Yogaschool Noord

Osho Dynamic meditatie

De Osho Dynamic meditatie is een ochtendmeditatie met een groep. De meditatie helpt je om fris, alert en met een JA de dag in te gaan.

Bovendien heeft het een therapeutische waarde vanwege de mogelijkheid om (vastgehouden) frustraties, woede of verdriet ongehinderd te uiten. Dit allemaal in een veilige omgeving zonder oordeel of iemand die zich er mee bemoeid.

Voor iedere meditatie zal een begeleider een uitleg geven, vragen beantwoorden en tips meegeven.

De begeleider doet zelf ook mee maar houdt een oogje in het zeil voor de veiligheid van de groep en zal geen contact maken tenzij echt noodzakelijk.

De meditatie is vroeg maar gun jezelf de kans om iets te ontdekken of nieuws te ervaren. Je zult er geen spijt van krijgen.

Tijden & locaties

Iedere zaterdag: 8:00 – 9:00

Yogaschool Noord NDSM

Plotterstraat 24, 1033 RX Amsterdam-noord NDSM

Locaties in Google Maps onderaan deze pagina

De 5 fases van de Dynamic meditatie

De Dynamic meditatie duurt precies 1 uur en bestaat uit 5 fases begeleid door muziek. Je houdt je ogen gesloten of gebruikt een blinddoek. Dit helpt om bij jezelf te blijven. De meditatie is staand. 

Fase 1: chaotisch ademen

10 minuten

We gaan 10 minuten lang moeite doen om onszelf op te laden d.m.v. onze adem. Leg de focus op de uitademing via de neus. Er liggen keukenrollen en bakken verspreidt in de ruimte om je neus te snuiten.

Gebruik je lichaam om je gebruikelijke adempatroon te doorbreken. Met je lichaam bewegen zal helpen in deze fase door bijvoorbeeld met je armen en schouders op en neer te schudden. 

Fase 2: catharsis, expressie van stem en lichaam

10 minuten

Laat alles los! Brullen, schreeuwen, huilen, schelden, blij zijn, zingen, alles mag. Je mag eventueel een kussen gebruiken om op te slaan. Gooi alles eruit. 

Wees verantwoordelijk voor jezelf en anderen. Je hebt geen interactie met anderen. Je kan de geluiden van anderen wel weer gebruiken om iets los te maken in jezelf.

Omdat geluiden van anderen binnen kunnen komen en om te voorkomen dat we in een bevriezing raken is het goed om te blijven bewegen en vooral geluid te blijven maken.

Fase 3: HOE-fase, springen met de klank HOE

10 minuten

Tijdens de HOE-fase gaan we 10 minuten lang springen met de armen omhoog op de plek waar je staat. En elke keer als je neerkomt maak je de klank HOE. Het tempo en de intensiteit kan je zelf bepalen. Het is geen uithoudingsvermogen oefening. 

Osho zegt over de klank HOE dat het je meer verbindt met onze eerste chakra: de sex-chakra of onze seksualiteit. Er zijn ontzettend veel (moralistische) opvattingen over sex en seksualiteit. Maar onze seksualieit is onze levensenergie en daarom belangrijk om hiermee te verbinden. 

Fase 4: stilte fase, staan in meditatie

15 minuten

STOP! Blijf staan en neem alles waar. De geluiden, zweetdruppeltjes, je ademhaling. Deze fase is de werkelijke meditatie. De eerste drie fases zijn  een voorbereiding voor deze fase 

In deze fase is het wederom niet de bedoeling om je uithoudingsvermogen te testen. Je mag altijd gaan zitten. Bewegen wordt wel afgeraden omdat je daarmee de energie kwijtraakt. Zorg ook dat je de anderen niet stoort.

Fase 5: dans fase, vier het leven d.m.v. dansen

15 minuten

Laat je lichaam lekker dansen op de muziek en vier de dag! Wil je (blijven) zitten? Ook helemaal goed. 

Ontdek de mannelijke en vrouwelijke energie in jezelf en laat de dans ontstaan en geniet! 

Een uitleg video van de Osho Dynamic meditatie gemaakt door onszelf

Osho Kundalini meditatie

De Osho Kundalini meditatie is een middagmeditatie met een groep. De meditatie helpt je alle stress van het werk en de dag van je af te schudden voordat je gaat avondeten en de avond in gaat.

Voor iedere meditatie zal een begeleider een uitleg geven, vragen beantwoorden en tips meegeven.

De begeleider doet zelf ook mee maar houdt een oogje in het zeil voor de veiligheid van de groep en zal geen contact maken tenzij echt noodzakelijk.

Tijden & locaties

Op dit moment organiseer ik geen Kundalini meditatie. 

De 4 fases van de Kundalini meditatie

De Kundalini meditatie duurt precies 1 uur en bestaat uit 4 fases begeleid door muziek. Je houdt je ogen gesloten of gebruikt een blinddoek. Dit helpt om bij jezelf te blijven. De meditatie is de eerste 2 fases staand en en de twee laatste fases zittend/liggend. 

Fase 1: trillen en schudden met je lichaam

15 minuten

We gaan 15 minuten lang met ons lichaam trillen en schudden. Zet je knieën van het slot en laat de Kundalini energie van beneden naar boven stromen. 

Het kan soms lastig zijn om meteen deze trillende energie te vinden. Zeker als je hem voor de eerste keer doet. Het kan dan helpen om even in bewegen te komen. Laat je hoofd even los en schud ermee. 

Fase 2: dans fase

15 minuten

Laat jezelf lekker vrij en dans op de muziek. 

Het kan zijn dat je tegen iemand aan botst tijdens het dansen. Zoek dan weer even je plek op en begin weer te dansen.

Fase 3: Stilte fase met oosterse klanken

15 minuten

Ga zitten op je matje of kussentje. Laat jezelf stil worden. Er zullen oosterse klanken zijn die je zullen helpen om in het hier en nu te blijven. Tijdens deze fase kan je ook eventueel blijven staan.

Fase 4: stilte fase

15 minuten

Waneer je bent gaan zitten, ga liggen en laat je ontspannen. Zorg dat je comfortabel ligt en laat je weer stil worden. Hoor de geluiden om de achtergrond en blijf alert terwijl je ontspant. 

Het kan zijn dat je in slaap valt tijdens de meditatie. Dit is helemaal prima maar stoor anders mensen niet met snurken. 

Een uitleg video van de Osho Kundalini meditatie in het Engels

Quote van Osho:

“Meditation was not something arduous or difficult. But to say to the western mind or even the eastern mind today which has been overtaken by western ideology. Watching the mind is not an easy job. Because so much garbage and so much crap has been forced into the mind that you almost go crazy just watching it. It is a film which begins but never ends . You can go on watching, day in, day out year in, year out and the mind is always ready to supply new images, new dreams . It is because of this I had to create few other devices, like Dynamic, before you could enter a silent witnessing meditation. ” – Osho –

Volg ons op Facebook op Actieve Osho Meditaties Amsterdam voor inspiratie en het laatste nieuws

Locaties

Wat is meditatie?

Meditatie is het zijn met wat is. Negatief of positief. Meditatie is ook doelloos. Zodra we een (spiritueel) doel stellen zoals: “ik wil meer stilte of rust in mijn hoofd” of “ik wil spiritueel groeien” dan zijn we ergens mee bezig. Namelijk een doel behalen. Dit is geen meditatie. Meditatie is simpelweg niets doen en zijn met wat er is. De meeste mensen zullen dit echter niet willen en zullen daarom meditatie vermijden. Dit komt omdat meditatie delen in onszelf zichtbaar of bewust maakt die we niet graag willen zien van onszelf. Zeker wanneer we ouder worden en zijn wordt het confronterend. Dingen die we lang (voor niets) hebben weggestopt of niet wilde zien van onszelf worden zichtbaar. We hebben bijvoorbeeld lang in iets gelooft wat niet waar blijkt te zijn. Dit kan (zeer) pijnlijk zijn omdat we veel tijd hieraan zijn verloren. Kostbare levenstijd.  

Wat is het belang van meditatie?

Meditatie brengt ons dichter bij onszelf. Dit kan een lange weg zijn en het is daarom belangrijk om echt tijd te besteden aan meditatie. Mijn eigen ervaring is dat meditatie ons minder reactief maakt. Meer gecentreerd. We worden minder geïdentificeerd met onze gedachtewereld. De gedachtes zijn er wel maar maken steeds minder indruk. Bijvoorbeeld angsten zullen minder invloed hebben simpelweg omdat de angst geen grip meer heeft. Het wordt op afstand geplaatst. Het is echter onmogelijk om deze ervaring in woorden over te brengen. Ieder zal dit voor zichzelf moeten ervaren. 

– Raj –