Van Spilbergenstraat 184-H;1057 RS; Amsterdam
020-8456559
info@unmei.eu

Sessies

Individuele sessies

Hoe zien de sessies eruit?

De sessies bestaan uit gesprekstherapie en verschillende oefeningen die voortkomen uit de lichaamsgerichte psychotherapie. Met gesprekstherapie wordt bedoeld dat er gesprekken tussen ons plaatsvinden waarbij ik als therapeut gerichte vragen stel om jou verder te helpen. Of om jou meer bewustheid te geven over de situatie of thema die jij inbrengt. En de oefeningen zijn er als ondersteuning en verdieping die gericht zijn op jouw thema. 

Een oefening kan bestaan uit bijvoorbeeld een innerlijke dialoog. Hierbij neem jij verschillende posities of plekken in met behulp van satsang stoeltjes. De stoeltjes representeren elk een deel van jezelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het innerlijk kind, de volwassene, een lichaamsdeel. Maar ook kan het je vader of moeder zijn. Tijdens de oefening wordt steeds weer gekeken naar lichaamssensaties en andere gevoelens.

Alle sessies beginnen met een begeleidende (ontspannende) meditatie zodat je je dag achter je kan laten en fris de sessie in kan. Zeer fijn bijvoorbeeld als je uit werk naar een sessie komt.

De sessies hebben in principe een verloop. Maar dit hangt heel erg af van het individu. In ieder geval bestaat de eerste sessie uit een intake. Hierbij vertel je zo veel mogelijk over jezelf aan de hand van een vragenlijst. De vragen die gesteld worden zullen voornamelijk gaan over je verleden. Denk hierbij aan je kindertijd en de dingen die je hebt meegemaakt als kind die veel indruk hebben gemaakt. Maar ook het heden zal aandacht krijgen zoals je werk en gezin.

Deze sessie is ook belangrijk om vertrouwen op te bouwen. Vertrouwen is namelijk een essentieel onderdeel van een geslaagde behandeling. Bij de intake zullen we ook bepalen op welk onderwerp we de focus gaan leggen. Wellicht heb je al een specifiek onderwerp of thema waarmee je komt. Deze zullen we dan verder verdiepen. Dan zullen we dit meenemen voor een vervolg sessie.

Soms kan het zijn dat we tijdens de eerste sessie niet voldoende tijd hebben om tot een specifiek onderwerp of thema te komen. Bijvoorbeeld omdat er veel valt te vertellen. We zullen dan de draad oppakken in de tweede sessie.

De individuele sessies worden gegeven vanuit een veilige omgeving en eigen praktijk aan huis te Amsterdam. Een enkele sessie duurt 80 minuten met eventueel wat uitloop. Ik biedt over het algemeen een 5-sessie traject aan maar je kan natuurlijk ook enkele sessies boeken.  Een kosteloze eerste oriëntatie gesprek van ongeveer 20 minuten is ook mogelijk.

Waarom zou je mijn sessies volgen?

Je loopt ergens tegen aan….

Ik zie het leven als een pad die bewandeld moet worden. En soms komen we op dit pad dingen tegen die aandacht nodig hebben. Voorbeelden hiervan kunnen zijn weinig levenslust, weerstand en/of libido, angsten, woede of terugkerende gedachtes over een bepaald onderwerp. Maar ook aanhoudende conflicten met je partner, ouder(s) of conflicten op het werk. Of misschien wil je meer de diepte in en meer verbinding met jezelf. Op deze momenten is het zeer waardevol om sessies te volgen met een ervaren therapeut.

Je hebt voor het pad wat je bewandeld even een wegwijzer nodig. Een bordje die zegt: daar moet je heen. Ik ben als therapeut dit bordje of wegwijzer. Ik zal je problemen niet kunnen oplossen voor je. Dit zal je zelf moeten doen. Maar ik kan je wel laten zien wat de makkelijkste weg is of welke kant je moet opgaan.

Voorbeelden van thema’s/onderwerpen waarmee klanten/cliënten komen:

  • Ik heb mijn vader al jaren niet meer gesproken en zou graag weer contact met hem willen. Ik vind het ontzettend lastig om verbinding met hem te maken.
  • Ik heb mij vroeger altijd gedomineerd gevoeld door mijn moeder en we zitten altijd in een strijd. Ik zou dit graag anders willen.
  • Op mijn werk kom ik steeds meer weerstand tegen en kan ik mijn draai niet vinden bij mijn collega’s. Waarom ervaar ik toch zoveel weerstand?
  • Mijn partner en ik willen graag meer ruimte en de relatie voelt nu als verstikkend. Kunnen we een hierin een weg vinden die goed voor beide werkt?
  • Ik zou graag als man mijn mannelijkheid meer willen ervaren. Ik voel mij hierin geblokkeerd.

Wat brengt jou de sessies?

De sessies zullen je tools geven die je altijd zelf kan gebruiken en zijn er in eerste instantie bedoeld om meer bewustheid te geven.

We willen graag maar al te vaak van onze problemen afkomen. Het is een bepaalde maatschappelijke denkwijze: ‘problemen moeten worden opgelost’. Oftewel, ze moeten weg. Het is deze houding die vreemd genoeg er voor zorgt dat ze juist blijven bestaan. Daarom zal ik je in de sessies een andere houding geven om met problemen om te gaan. En deze houding zal je meer vertrouwen geven in jezelf. Je zult minder reactief zijn en meer met beide voeten op de grond staan.

Natuurlijk is er alle ruimte tijdens de sessies voor emoties van woede en/of verdriet. Ik zal ook een luisterend oor bieden wanneer je gewoon even de behoefte hebt om je hart te luchten.

Wat is bewustheid?

Bewustheid is ons vermogen om dingen waar te nemen in onszelf. En bewustheid groeit naarmate we meer durven te kijken naar onszelf in de metaforische spiegel. Te kijken naar onze (duistere) persoonlijkheidskenmerken, gedachtes, gevoelens, emoties ect. zonder deze te willen beïnvloeden. We nemen steeds meer een positie in van een toeschouwer of getuige. Iemand die alles waarneemt van een afstandje.

Goed om te weten

In het belang van een goede voortgang van de sessies is het belangrijk dat je je openstelt en niet probeert (al te veel) te controleren. Controle zorgt ervoor dat de sessies niet zinvol zullen zijn. Ik snap dat dingen spannend zijn en daarom hebben we neiging om te controleren. Daarom vraagt dit traject naar vertrouwen, moed en het loslaten van controle.

Disclaimer: soms zullen de sessies niet aanslaan. Iedereen is immers anders en uniek. In dit geval is het belangrijk om dit tijdig aan te geven. Ik biedt hiervoor een regeling. Je zult dan restitutie ontvangen voor de sessies vanuit het idee: ‘niet goed, geld terug’. Hier zijn wel enkele regels aan verbonden:

  • Bij sessies die reeds gedeclareerd zijn bij de zorgverzekeraar is restitutie niet mogelijk.
  • Restitutie is niet meer mogelijk na 4 weken na de laatst gevolgde sessie.
  • Restitutie is niet meer mogelijk na de derde gevolgde sessie. Dus alleen de eerste 2 sessies komen in aanmerking.

Voor deze regeling wordt verantwoordelijkheid gevraag van de cliënt/klant. Door het tijdig te melden en geen misbruik hiervan te maken. Door bijvoorbeeld een sessie te ‘proberen’ en/of van plan te zijn om sowieso het geld terug te vragen. Dit is uiteraard niet gewenst.

Aangesloten bij: