Van Spilbergenstraat 184-H;1057 RS; Amsterdam
020-8456559
info@unmei.eu

De oorlog in Oekraïne en negatieve mannelijkheid

De oorlog in Oekraïne en negatieve mannelijkheid

De oorlog in Oekraïne wordt volledig veroorzaakt door negatieve mannelijkheid. Het is de man, de politicus die lust heeft naar macht en controle. De man die wilt veroveren en overwinnen. Het mannelijk ego wat in de geschiedenisboeken wilt komen en grote (destructieve) ambities heeft. En hiervoor, met behulp van zijn macht, alles en iedereen laat wijken. En tienduizenden mensen die hierdoor zullen sterven of al zijn gestorven in deze nieuwe oorlog.

Aan de ene kant van de oorlog staan de Russische soldaten die aangemoedigd of gedwongen worden om voor  trots en glorie voor moederland te vechten en daarvoor eventueel hun leven op te geven. En aan de andere kant staan de soldaten van Oekraïne die hun land willen en moeten verdedigen en hiervoor sneuvelen. En voor wat eigenlijk?

Wat wordt gezien als veroveren? Met tanks en soldaten door de straten heenrijden en de ene vlag vervangen door een andere vlag? En als de soldaten en tanks weer terug naar huis gaan, wat dan? Zijn de inwoners dan ineens van cultuur veranderd en zijn ze volledig Russisch in hun denken, doen en laten ook al hebben de Oekraïners en Russen veel gemeen? Nee natuurlijk niet. En dat laat ook direct de onmogelijkheid van het geheel zien. Dat met gebouwen en beton opblazen er niets werkelijk veranderd omdat je het denken van de inwoners er zelf niet mee veranderd. Het enige wat veranderd zijn de kleuren en lijnen op een landkaart wat niets meer is dan een tekening.

Maar terug naar de negatieve mannelijkheid. Hoe kom ik hier zo op? Tijdens de workshop Men’s liberation in Keulen, Duitsland waar ik deelgenoot van was werd een oefening gedaan waarbij er 4 kwadranten of polen zichtbaar werden gemaakt. Hierbij werden de positieve en negatieve mannelijkheid en vrouwelijkheid neergezet. Ik heb de elementen die daar naar boven kwamen in een schema verwerkt en ook waar het voor staat:

Positieve vrouwelijkheid ♀︎

Staat voor: liefde, volheid, stroming, dans & feest, rijkheid, warmte, geld. Seksueel ontvankelijk, eerlijkheid en schoonheid. Kwetsbaarheid.

Positieve mannelijkheid ♂︎

Staat voor: leiding, verbinding, broederschap, seksueel penetrerend, straalt vertrouwen uit, focus. Creatief, is een bouwer en maakt dingen. Beschermt het vrouwelijke.

Negatieve vrouwelijkheid ♀︎

Staat voor: depressie, leegheid, passiviteit, lusteloosheid, armoede. Gedraagt zich bitchy, koud en manipulerend. Afwijzend. Pantser.

Negatieve mannelijkheid ♂︎

Staat voor: concurrentie & competitie (t.o.v. verbinding & broederschap), lust naar macht en controle. Destructief, maakt dingen stuk. Gedraagt zich controlerend, dominerend. Een politicus. Gebruikt het vrouwelijke voor eigen gewin.

Mannen en vrouwen hebben al deze polariteiten in hun. Het maakt dus niet uit of je man of vrouw bent hoewel mannen over het algemeen meer in verbinding staan met hun mannelijkheid en vrouwen meer in verbinding staan met hun vrouwelijkheid. Maar goed ook anders zou het wel heel saai worden.

Wat vooral belangrijk is om de negatieve kant niet te veroordelen of proberen deze te onderdrukken anders worden een soort ‘heilige’. Het is een onderdeel van ons en van het leven die er bij hoort. Denk maar aan Yin & Yang. Als we deze negatieve kant volledig kunnen accepteren dan ontstaat de mogelijkheid om deze te transformeren. Hierbij hoeven we echter geen vriendschap te sluiten met dit deel of het te omarmen of zoiets. Maar wel er bewust van worden en echt de verantwoordelijkheid nemen. Meditatie is hiervoor zo belangrijk.

– Raj –

"Just as man and woman are halves of one whole, so are love and meditation. Meditation is man; love is woman. In the meeting of meditation and love is the meeting of man and woman. And in that meeting, we create the transcendental human being -- which is neither man nor woman." - Osho -