Van Spilbergenstraat 184-H;1057 RS; Amsterdam
020-8456559
info@unmei.eu

Waarom verval ik steeds in passiviteit? Een vraag van Greet….

Waarom verval ik steeds in passiviteit? Een vraag van Greet….

Ik (Raj) heb in vele familieopstellingen gestaan als representant. Ook heb ik naast familieopstellingen geven zelf meerdere familieopstellingen meegemaakt. In deze reeks artikelen zal ik hier over delen.

De familieopstelling die ik hier zal beschrijven is zo’n 7 jaar geleden bij een bekende therapeut. De familieopstelling was een opstelling genaamd: movement of the soul. De vraag van Greet was waarom ze steeds weer in passiviteit of een afwachtende houding verviel. 

Er werden 2 personen ingebracht. De eerste representant stond voor het wachten. En de andere representant stond voor actie. De 2 polariteiten werden tegenover elkaar geplaatst. De representant die voor actie stond nam direct een gevoel van grote woede waar. Het gevoel van enorme frustratie. 

De representant voor wachten deed inderdaad helemaal niets. Stond te wachten. Er was geen beweging en beide representanten stonden ver van elkaar verwijderd. 

De representant voor actie gaf wederom aan dat zij zeer boos was, de ander wilde slaan. En de representant voor wachten haalde haar schouders op en voelde niets. 

De therapeut haalde vervolgens beide representanten weer uit hun rol. Voor Greet was op dat moment het voldoende. Om deze twee delen te zien en dat hier sprake was van een ‘onderbroken beweging’. Ze moest erop broeien en de opstelling laten werken. 

Na deze opstelling was ze tot inzicht gekomen dat de passiviteit of het wachten te maken had met een overtuiging dat er iemand moest komen die haar moest redden. Of haar moest vertellen wat ze moest doen om het leven ‘correct’ te leven. Of het idee van een ‘goed leven’ tegenover een leven dat mislukt is. Het hele idee van een mislukking weerhield haar ervan om in beweging te komen. In actie te komen en iets te gaan doen want er zou wel iets kunnen gebeuren. Echter heeft dit tot gevolg dat alle levenslust verdwijnt. Een soort depressie ontstaat waarin de flow van het leven eruit is. De beweging wordt onderbroken, stil gezet of ondermijnd. 

Het leven is echter vallen en opstaan en er is niets wat dit kan veranderen. En het leven vermijden om een mislukking te voorkomen is een grote prijs. De frustratie die deze dynamiek veroorzaakt is het continu onderbreken van de beweging die mijn levenslust of levensenergie wilt maken. Ze wilt een beweging maken of een initiatief nemen om vervolgens overspoeld te worden door (angst) gedachtes die haar willen weerhouden om dit initiatief te nemen omwille van het voorkomen van een mislukking of zelfs louter om te overleven. 

De enige weg uit deze dynamiek is er niet uit proberen te komen maar het simpelweg te nemen en te accepteren dat deze dynamiek een plek heeft in haar leven. Dit werd ook duidelijk op de manier hoe de therapeut zijn interventie deed bij haar opstelling, namelijk helemaal niets. Er was niets te doen behalve het te nemen ondanks haar enorme frustratie.

Een onderbroken beweging helen heeft veel tijd en geduld nodig alsmede compassie. Maar met de opstelling was de eerste stap gezet en kon Greet langzaam haar flow weer terugvinden. 

Raj Schaling

Greet is een fictief persoon. De opstelling is waargebeurd.

P.S. Wil je ook graag een familieopstelling krijgen. Ik geef met regelmaat samen met Utsav familieopstellingen. Hier vind je de details.